Marisca Steur

Vitaliteitscoach en trainer

Noten als tussendoortje

Heb je in de avond nog trek. Neem dan een handje gemengde noten

De consumptie van noten kan mogelijk helpen het metabool syndroom te voorkomen, bijdragen aan de mentale gezondheid en kan een positieve bijdrage leveren bij de stofwisseling.

Metabool syndroom

Volgens voedselexperts kan het eten van noten een positieve bijdrage leveren voor patiënten met het metabool syndroom. Het metabool syndroom is een cluster van aandoeningen zoals abdominale obesitas, hoge bloeddruk, diabetes en hoog cholesterol. Het syndroom zou volgens voedselonderzoekers terug gedraaid kunnen worden door notenconsumptie.

Cognitieve gezondheid

Daarnaast blijkt er een verband te zijn tussen een verhoogde notenconsumptie en verbeterde cognitieve functies bij oudere mannen. Mannen vanaf 67 jaar die meer dan 2 porties noten per week eet scoren beter bij neuropsychologische testen.

Metabolisme

Tevens blijkt uit onderzoek dat pistachenoten belangrijke voedingsstoffen en antioxidanten vrij maken tijdens de vertering. Vooral bij kinderen bleek dat amandelen de bacteriën in de darm beïnvloed en daarmee zorgt voor mogelijke positieve eigenschappen.

Bron: Voeding.Nu, Kirby van der Graaff, 15 oktober 2015